BOYA ALÇI TALİMATNAMESİ
Boya Üstüne Boya Yapılacaksa Hazırlık
Evin tüm duvar ve tavanları incelenerek çatlak, dökülmüş ya da yaralanmış bölümler tespit edilecek.
Tespit sonrası derin yarıklar sıva alçısı ile ince yarıklar ya da çatlaklar saten alçı ile doldurulacak
Bir gün sonra alçıların üzerine son kat düzeltme uygulanacak
Kuruma sonrası 120 -150 lik zımpara ile alçılı yüzeyler düzeltilecek. Düzeltme yapılırken toz bezi kullanılarak yüzey kontrolü yapılacak. Kesinlikle düzeltme işlemi boyadan sonra devam etmeyecek
Yüzey kontrolü ve zımpara sonrası alçılı bölge genel duvar boyasından önce boyanarak alçının doygunluğa ulaşması sağlanacak.
Eski Yüzey Saten Alçılı Hale Getirilecekse Hazırlık
Eski yüzey pürüzlülüğü artırmak için brüt beton astarı ya da fayans astarı ile tüm duvarlar astarlanıp beton yüzey haline getirilecek.
Yüzey pürüzlüğünü arttırmak için özellikle güneş görmeyen bölümler çekiçle çentiklenecek.
Astarlama kuruduktan sonra sıva alçı ile ilk kat alçı çekilecektir. Alçı uygulandıktan hemen sonra (kurumadan) üzerine alçı filesi çekilerek alçılamaya devam edilecektir.
Tüm duvarlara sıva+file uygulaması yapıldıktan sonra ikinci kat olarak sıva+saten karışımı alçılama yapılacaktır. Bu işlem yüzeyin daha düzgün hale getirilmesini amaçlar
Son olarak tüm yüzeyler sadece saten alçı ile pürüzsü hale getirilecektir.
Tüm saten yüzeyler kuruduktan sonra özellikle yüzeyler üzerine yüksek watt lı beyaz spot tutularak yüzeyde görünen çizik, çatlama yada benzer sıkıntılar giderilecektir. Kesinlikle karanlık ortamda ya da ışığın az olduğu bölümlerde ışık desteği olmadan zımpara yapılmayacak
Zımpara ilk kat için 120 lik, son kat için 150 numara kullanılarak yapılacaktır.
Zımpara işinde herhangi bir bölgenin es geçilmesini atlamak için duvar kurşun kalem ile boylu boyunca 3 noktada çizilecektir.
Zımpara işi alçı yüzeyin kalınlığına bağlı olarak makine ile yapılacaktır.
Zımpara sonrası tüm duvarların tozu alınarak alçı astarı uygulaması yapılacaktır. Bu uygulama sonrası duvarda kalan pürüz ya da çizikler tespit edilerek yoklama alçısı çekilecektir.
Uygulama
Yüzeyde bulunan boya yeni kullanılacak boyadan farklı ise (plastik, yağlı boya v.s) yüzey geçiş astarı ile astarlanacak. Astarlama işlemi kuruma sonrasında boya işlemine geçiş yapılacak.
İlk kat boya sonrası belirgin halde görülen çizgi, çatlak vs tamiratları saten alçı ile yapılarak son kat öncesi düzeltmeler uygulanacaktır.
Tüm duvarlar 25 lik saten rulo ile saten boya ile boyanacak.
Tavanlar 25 lik plastik rulo ile tavan boyası ile boyanacak
Kestirmeler 3 numara ya da 4 numara tahta saplı kestirme fırçası ile boyanacak
Kalorifer arkaları, varsa eşya arkaları, korniş kenarları, ışık bantları vs. alanlar parmak rulo ya da petek fırçasıyla tek tek boyanacak. Bu bölgelerin kontrolü kesinlikle yapılacaktır.
Oda, duvar ve tavan boyamaları tek tek kontrol edilerek yüzeyde çizgi vs bulunmadan tamamlanarak teslim edilecektir.