FAYANS SERAMİK İŞLERİ TALİMATNAMESİ
Eski fayansların muayenesi yapılır. Arkasında boşluk var mı? Çok fazla boşluk yapılmış mı? Üst üste kaç kere fayans yapılmış öğrenilmeli. Boşluk çoksa ya da üst üste 2 den fazla fayans yapıldıysa sökülmelidir.
Fayans söküldükten sonra kum+çimento karışımı şap hazırlanır. Duvara serpme yöntemiyle uygulanır.
Duvarda mastar hizasında alınlar oluşturulur. Bu alınlar arası dolgu yapılır. Dolgu sonrası mastarla düzeltmeler yapılır.
Eğer fayans sökülmeden üstüne yapılacaksa;
Brüt beton astarı ya da güzel bir markadan fayans astarı alınıp, inceltmeden bir rulo yardımıyla uygulanmalıdır.
Uygulama
Zeminde eski fayans varsa kot ona göre alınarak tesisat kırımlarının üzeri şap atılarak kapatılır ve zemin süzgecine doğru eğim verilir.
Eski fayans ya da eski şap varken yeni eğim şapla verilemez. Onun yerine fayans döşenirken eğim verilmeye çalışılır. Genellikle yeni süzgeç, eski süzgecin olduğu bölümde kullanılır.
Yarım parçalar banyo dolabı ya da çamaşır makinesi gibi kaplama alanlarda kalacak şekilde döşeme yapılır. Kapı girişine derz takibi olmayan parça konulmaz.
60X120 , 60X60 ebatları ve daha büyük ebatlı işlemelerde kesinlikle seviye tespit takozu kullanılmalıdır. Takoz ebadına göre en az 6 farklı noktadan tutturulmalı ve elle değil pensesiyle sıkılmalıdır.
Tavan ile seramik arasında maks 10mm e kadar derz dolgusu ile doldurulur. Üstünde ki tüm değerler için yeni parça kullanılmalı, imkan yoksa tüm banyoya stropiyer uygulaması yapılmalıdır.
Musluk bölümleri 30mm lik panç ile açılarak yapılmalıdır. Asla kare kesim yapılıp derz doldurulmamalıdır.
Lavabo altına denk gelen kısımlarda da asla geniş fayans kesimleri yapılmamalıdır.
Duş içine süzgece gidecek şekilde min 10mm eğim verilmelidir. Süzgec duvardan en az 15 cm uzaklıkta bulunmalı ve 4 noktadan ayrılarak seramik uygulanmalıdır.
Derz Uygulaması
10mm üzerinde ki boşluklarda kesinlikle derz yapılmayacaktır.
Derz öncesi artı ya da takoz temizliği yapılır. Derz araları maket bıçağı ile iyice temizlenmelidir.
Şantiyede elektrik süpürgesi varsa çıkan artıklar süpürgeyle çekilmelidir. Derz aralarında kesinlikle artık kalmamalıdır.
Özellikle süzgeç kısımlarında derz yapılırken fayans ve süzgeç arasının doldurulmasına dikkat edilmelidir.
Duş süzgecinin tüm kenarlarına derzin tamamen doldurulduğu görülmelidir.
Derz malası ve derz süngeri kullanılmalıdır. Dokulu ve pürüzlü seramik uygulamasında derz sıklıkla temizlenmeli asla üstünde kurutulmamalıdır.
Sık sık derz süngeri ile yıkama yapılmalı eksik boşluk bırakılmamalıdır.
İzolasyon Uygulaması
İzolasyon öncesi zemin tamamen tozdan ve artıklardan arındırılmış olmalıdır.
İzolasyon çift kompedentli uygulama ile yapılacaksa, izolasyon karışımı bir kabın içinde sürülebilir kıvamda hazırlanmalıdır.
Karışım sonrası önce duvar ve zemin birleşimi, duvarın 15cm üstüne taşacak şekilde tek yön olarak sürülmelidir.
Daha sonra zeminde yine tek yönde izolasyon sürülmelidir. Bir gün kuruması beklendikten sonra ertesi gün sürülen yöne dik şekilde yeniden izolasyon sürülmelidir. İzolasyon sürüldükten sonra en az 1 gün uygulama yapılmamalıdır.