ANAHTAR TESLİM TADİLAT NASIL YAPILIR 2

Tadilata Nasıl Başlanır?

Kırım Söküm İşleri

Anahtar teslim tadilat nasıl yapılır sorusuna cevap arıyoruz. Tadilata başlamak için öncelikle plan yapmanız gerekir. Büyük çaplı tadilatlar genellikle altyapı ve üst yapı olarak ayrılarak planlanır. Birincil aşama alt yapıdır. Altyapı çalışmaları elektirik, su tesisatları, kalorifer tesisatları, kırım söküm işleri, sıva işleri, şap işleri hep altyapı işleridir. Bu işler takribi bir hafta ile 10 gün arası sürer. Öncelik sökümle başlar. Eski dolapların sökümü, banyo vitrifiyelerinin bataryalarının sökümü yapılır. Kapılar ve evde varsa başka dolaplarda sökülür. Banyo duvar fayansları kırılır. Koridor fayansları ve mutfak fayansları da sökülür. Aynı şekilde odaların parkesi de bu zamanda sökülür. Kırılacak duvarlarda yine bu zamanda kırılır. Tüm söküm ve kırım işlerinin ardından herşey çuvallanır.

Tesisat ve Altyapı Çalışmaları

Komple ev tadilatı, kırım söküm işlerini tesisat işleri takip eder. Bu komşular için en çileli zamandır. Zira su ve elektirik tesisatının aynı anda yapılması birden çok kırıcı sesi ortaya çıkarır. Takribi 3-4 gün sürer tesisat işleri. Tabi kapsamına göre bunun 5 günü geçtiği de görülmüştür. Bizim senaryomuzda tek bir banyo mutfak ve 15 artı priz bulunduğu için 4 günde rahat rahat bitecektir.

Kırımlarımız bitti, tesisatlarımız da tamamlandı. Şimdi sıra estetik işlere ön hazırlık. Yani sıva ve şap işlerinde. Banyo kırımları sonrası duvarlar tuğlaya kadar girmiştir. Kum ve çimento ile mastar tutularak duvarlar düzeltilir. Koridor ve parke sökümü sırasında tahrip olan tüm yüzeyler ince hazır şapla doldurulup düzeltilir. Ayrıca laminat yapılacak yüzeyde tahribat çok fazlaysa self leveling uygulaması da yapılabilir. Bu uygulama sonrasında zemin düzgün ve terazi eğimde olarak sonlanır. Kırılan duvarlar ve sökülen eski fayans süpürgeliklerinin tamiratı da yine bu zaman içerisinde yapılır. Genelde tüm bu sıva, şap alçılama işleri 3-4 gün sürebilir.

Üst Yapı Çalışmaları

Şimdi altyapımızı tamamladık, üst yapıya uygun hazırlık işlerimizi de hallettik. Sıra geldi üst yapı işlerine. Üst yapı işlerinin en pis olanı seramik işidir. Seramik işi bir tadilat içerisinde bitmeden işin büyük kısmı bitmemiş sayılır. Genellikle sırası, banyo tuvalet gibi ıslak hacimlerin bitimi, sonrasında mutfak ve koridorların yapımı şeklindedir. Seçilen seramik ebatlarına bağlı olarak süresi belirlenir. Örneğin yuvarlak pahlanmış normal bir seramik ile yapılıyorsa ortalama 60-70 m2 lik bir iş bir hafta sürebilir. Ancak sırlı porselen, rektefiyeli malzeme, 60×120, 60×60 ebatlarında bir malzeme ile yapılıyorsa 10 günü bulabilir. Ebadın büyük olması daha çabuk biteceği anlamına gelmez. Aksine malzemeyi ayarlaması daha uzun sürecektir.

                                                                                     Altyapı Çalışmaları

Banyo seramik işleri sürdürülürken bir taraftan da koridor asma tavanı, salon gizli ışık bandı ve alçı yoklama işleri yapılır. Eğer odalarınızda çok fazla kırım işi yapılmıyorsa alçıpan işlerine kırım sonrası da başlanabilir. Zeminde sıkıntı olmadığı durumlarda hemen yapılabilir. Sonrasında da alçılama işlerine başlanır.

Yine bu aşamada PVC pencerelerin takılması, duvarlara strafor uygulamasının yapımına başlanır. Pencere montajının boya işleriyle paralel tutulmasının avantajı eski doğramaların sökülürken oluşturacağı tahribatın giderilmesini sağlamaktır. Pencere işleri 15-20 gün gibi bir temrin süresi oluşturacağı için ölçü alınmasına ilk günden gelinmelidir.

Boya ve Tesfiye İşleri

Komple ev tadilatında alçı yoklamaları tamirat yapılacak bölgenin derinliğine göre zaman alır. Basit bir çatlağın alçılanıp kuruması uzun bir zaman almaz. Ancak priz kaydırması yapıldıysa duvarda oluşacak kırıkların dolgusu ve kuruması biraz zaman alacaktır. Bu yüzden boya işi tesisat işinin hemen sonrasında yapılmaya başlanmalıdır.

Tüm evin stropiyeri yine bu zamanda yapılır. Stropiyer işleri 100 metreye kadar 3 gün sürmektedir. Tabi bu iş de alçı yoklama işleriyle birlikte devam eder. Bu tarz işlerde dikkat edilmesi gereken husus, aynı odada yada bölümde iki farklı işin yürütülmüyor olmasıdır. Farklı odalarda farklı işler yürütülebilir ancak asla aynı odada iki iş yapılmaz.

Koruma ve Son Tamirat İşleri

Komple ev tadilatının bu aşamasında evdeki tüm seramik işleri tamamlandıktan sonra yüzeyler varsa oluklu karton ile yada mavi örtü ile kaplanır. Kaplama sonrası daha önce alçılanan yüzeyler zımparalanır ve duvarlar astarlanır. Astarlanan duvarlar bir gün bekletildikten sonra önce birinci kat bir gün sonrasında da ikinci kat boyası yapılarak tamamlanır. Bazı durumlarda boya kabarabilir yada tekrar alçı yoklama yapmak gerekebilir. Bu gibi durumları da göz ününde bulundurduğunuzda boya işi takribi olarak 5 günü bulabilir.

Boya sonlamasının ve stropiyerlerin bitimiyle artık montaj işlerimiz başlayabilir. Montaj işleri su tesisat montajları, elektirik montajları, spot montajları şeklinde yapılır. Yine daha önce ölçüsü verilen duşakabin ve banyo dolabı tesisat montajının sonrasında takılır.

Mutfak Dolabı Montajı

Mutfak dolapları montaj işlerinin sonrasında takılacaktır. Dolaplar kurulur, kapaklar takılır ve tezgah için ölçü almaya çağrılır. Tezgah ölçüsü alt dolapların kurulumuyla birlikte alınacaktır. Genellikle tezgah ölçüden sonra 3 iş gününde teslim edilir. Dolapların takılması ve ölçü alınmasının ardından dolaplar örtülür ve tezgah arası fayans yapılır. Tezgah arası fayans sonrasında tezgah getirilir ve mutfak kurulumu tamamlanır. Bu aşamada alınan ankastre cihaların montajı yapılabilir.

Laminat Parke Montajı

Komple ev tadilatı işlerini laminat parkelerin yapımı takip eder. Tüm odaların gerekli strafor serimi ve laminat parke işlerine başlanır. Genellikle laminat parke işi bir günde biter. Ancak bazı durumlarda 2. Güne sarktığı da olmuştur.

Laminat parkelerin sonlamasının ardından kapılar takılacaktır. Kapıların takılmasının ardından parkeci bir gün daha gelerek kapı kenarlarına gelen süpürgelik işlerini tamamlar.

Evet, evimiz laminat parke ve süpürgeliklerin takılmasıyla birlikte hazır hale gelecektir. Böyle bir tadilat 35 iş günü gibi bir süreyi bulacaktır. Bu aşamadan sonra temizlik işleri yapılır. Her yer iyice temizlendikten sonra ustaların gözünden kaçan, küçük detayların tamamlanması sağlanır. Bazı zamanlar bu küçük detaylar bir hafta kadar süre devam eder. Ancak bu eve taşınmayı yada eşya yerleştirmeyi etkileyecek bir durum teşkil etmez.

Evet, a dan z ye bir tadilatın tüm aşamalarını anlattım. Umarım yardımcı olmuşumdur. Bundan sonra ki yazılarımızda tadilat esnasında nelere dikkat edilmesi gerektiğini paylaşacam.

 

Diğer Yazımız İçin ——————- ANAHTAR TESLİM TADİLAT NASIL YAPILIR

İnstagram Sayfamız İçin ———— TADİLAT MİMARI

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.