rHatırlamak için şu linkten Mutfak dolabı nasıl yapılır yazımızın başlangıcını bulabilirsiniz.
Gelelim bugün kü konumuza. Mutfak için iskelet, ölçü, tasarım ve kapak hakkında bilgi edindik. Peki daha ne var? Aslında daha bir sürü şey var. Mesela benim keşfe gittiğim evlerde bu konuyu 1 saat anlattığımı düşünürseniz aslında çooook şey var ama ben kısaca özet geçeyim.
Kapak konusunda dün membran, akrilik yada glosspan konusunda biraz bilgimiz oldu. Peki ya uyum? Açıkçası uyumu yakalamak biraz zevk birazda tecrübe işi. Tabi her insanın zevki ayrıdır size hangi rengin hangi renkle uyum sağladığını yazmayacam. o başka bir yazının konusu fakat nerede ne ton kullanılır biraz ondan bahsedicem.
Türk standartlarında bir ev yapıyorsanız bizim gibi içmimarların kitabında yazan renkler kimsenin hoşuna gitmeyecektir. Facebook sayfamızı takip edenler bilir. Ben turuncu, fıstık yeşili, sarı renkleri mutfak için çok yakıştırıyorum. Hocalarımızda okulda bize bunları tavsiye ederlerdi. Ancak bugüne kadar kimin mutfağını bu renk yaptınız derseniz size cevabım hiç olumlu olmayacaktır. O yüzden renk konusuna girmiyorum
RENK SEÇİMİ
Renk seçiminde 1. etken tabi ki mutfağınızın evde ki ve binada ki konumudur. Yani az ışık alan minimini bir mutfağınız varsa, koyu rengi çok çok çok sevseniz bile lütfen yaklaşmayın. Bu tür bir mutfağın rengi beyaz tonları olmalıdır. Eğer illa koyu tonlamaları kullanmak istiyorsanız, alt dolaplarınızı beyazdan farklı ama yine de çok koyu olmayan krem, gri gibi bir tonla döşeyebilirsiniz. Yine ahşabın krem tonları bu tür bir mutfak için geçerli olacaktır.
Geniş ve güneş alan mutfaklarda ise biraz daha koyu tonlar kullanışlı olacaktır. Örneğin bordo, mürdüm, kırmızı gibi pastelin koyu tonları hoş durabilir. Yine antrasit, siyahlı kombinler de bu tür mutfaklarda güzel görünür. Bunların dışında ahşabın koyu tonları belki biraz açık tonlarla birlikte kullanılabilir.


Evet, mutfak kapakları konusunda az çok fikir sahibi olduk. O zaman biraz daha derine dalalım. Aksesuar ve iç malzeme konusuna geçelim
AKSESUAR
Mutfak dolaplarında kullandığımız ve her geçen gün farklı teknolojileri olan ürün gruplarından bahsediyorum. Menteşeler, çekmece rayları, kulplar, bazalar, yukarı açma sistemleri, kör köşe nokta değerlendirmeleri, kiler dolapları, şişelik, bardaklık vs. vs.
Öncelikle yaptıracağımız mutfak herhangi bir marangozun “standart” dediği türden mi yoksa yüksek kalite de mi onu bilelim.
Eğer standart denilen türdense muhtemelen çekmecelere teleskopik yada beyaz ray, düz menteşeler ve 2tl lik kulp görürsünüz. Ancak bu tür mutfağın maliyetini düşürseniz bile çağdaşlarının gerisinde bir mutfak olacağını düşünmeniz de fayda var.
Standartın bir üstü mutfak da ise menteşe ve raylar “frenli” sistemlidir. Yani kapağı ittiğinizde yavaşça yerine oturur. Çekmeceyi kapatırken nasıl salladığınızın önemi yoktur vs. Bu tür bir mutfakta standarta göre 400-500 tl gibi bir malzeme farkı oluşu. Bu seçtiğiniz malzemenin marka ve menşeine göre de farklılık gösterir.
FRENLİ Mİ FRENSİZ Mİ?
Frenli ve yüksek standart arıyorsanız, Alman menşeili markaların kullanıldığı mutfakları seçmenizde yarar var. Bugün piyasada blum ve haffele iki marka grubudur. Bunların menteşe ve rayı kullanılıyorsa bilin ki başınız en az 2 sene hiç ayırmayacaktır. Tabi maliyet de diğerlerine göre biraz yüksek olacaktır. Ancak sağlamlık ve kalite arıyorsanız bence tercih sebebi.
Stoplu ray ve menteşe örnekleri
Bir diğer konu da L mutfak türünün vazgeçilmezi “kör köşe noktası” dır. L nin birleştiği köşe nokta eskiden bir kör kapama ve tek bir kapaktan oluşurdu. Annelerimiz derin ve ucunun nerede bittiği belli olmayan bu dolaba bir sürü ıvır zıvır tıkar. Zamanla neyi nereye koyduğunu unuttuğu bir çöplük haline gelirdi. Şimdi değişik kör köşe sistemleri ile tüm o bilinmez yerini verimli bir kullanışa bırakıyor. Tam yarım veya 3/4 döner sepetler, dışarı çıkan fasulyeler, komple dışarı taşan asansörlü sistemler bu iş için icat edilen teknolojilerdir.
değişik kör köşe noktası aksesuarları
Yazıyı çok uzatmadan burada kesiyorum. Mutfak çoook uzun bir konu sadece 2 sayfaya sığmaz. Ancak İstanbul içindeyseniz ve hele ki anadolu yakasındaysanız bizi çağırıp fikir almanızda çok yarar var derim. Sağlıcakla kalın…
Yaptığımız mutfak dolabı işlerine buradan ulaşabilirsiniz.
İnstagram Adresimiz —————— TADİLAT MİMARI
Mutfak Dolabı İçin ——————– MUTFAK DOLABI KONUSUNUN DEVAMI
Mutfak Dolabı Modellerimiz ——— MUTFAK DOLABI MODELLERİ
Eski bir mutfağımız var. Bunun sökülüp tezgah arasının kırılıp yeniden yapılmasını istiyoruz. Ancak uygun şartlarda olursa yaptırabiliriz. Acaba ne kadar tutar?
İyi günler
Mutfağınızın büyüklüğü ve sizin seöçimlerinize göre fiyat çıkarabilmekteyiz. Ortalama 2,5 m uzunluğunda bir mutfak ortalama 3-3,5 binliraya çıkıyor. Kırım tezgah arası gibi maliyetleri de ancak keşif sonrası hesaplıyabiliriz. Keşif için 0544 634 83 28 i arayınız